Porządek w lodówce- jak go utrzymać?

Porządkowanie nie jest najprzyjemniejszym zajęciem jednak w lodówce, w której zwykle panuje chaos, ciężko odnaleźć potrzebne w danym momencie składniki. Często także okazuje się, że wiele termin przydatności do spożycia wielu produktów spożywczych już minął. Warto także zwrócić uwagę, że również z czasem psują się warzywa. Jak zapanować nad bałaganem? Warto systematycznie kontrolować stan lodówki, stosować różne pojemniki i oddzielać produkty spożywcze od siebie dzięki temu będą dłużej utrzymywać świeżość.

Od czego zacząć?

Pierwszym krokiem do zadbania o lodówkę jest jej opróżnienie i umycie. Szczególnie, jeżeli jest w niej wiele produktów spożywczych. Kolejno warto zastanowić się, które produkty gdzie umiejscowić, aby były dłużej świeże. Przykładowo drzwi lodówki są jej najcieplejszą częścią, dlatego w tej przestrzeni można przechowywać tylko takie produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury, np. masło i sery.  Z kolei mleko oraz śmietanę należy przechowywać w najchłodniejszym miejscu z uwagi na to, że te produkty dosyć szybko się psują.

Jak przechowywać mięso i warzywa?

Mięso warto przechowywać w jednej z szuflad i to wyłącznie przeznaczonej na ten rodzaj produktów spożywczych. Warto, aby mięso było przechowywane w szufladzie, gdzie panuje bardzo niska temperatura, dzięki temu będzie dłużej świeże. Warzywa kochają wilgoć. Dzięki temu pozostają dłużej świeże. Na warzywa powinna być przeznaczona druga szuflada. Owoce w przeciwieństwie do warzyw nie tolerują wilgoci, dlatego też powinno się je przechowywać oddzielnie.  

Produkty, które są pakowane mogą być położone na półce o nieco wyższej temperaturze, jednak warto kontrolować datę przydatności do spożycia. Również konserwy można trzymać w nieco cieplejszym miejscu.